در حوزه موسیقی کودک بزرگان زیادی دست به تالیف و تولید دانش نموده اند؛ اما در این میان، ادگار ویلمز سهم بزرگی در پایه ریزی بنیان های موسیقی کودک داشته است. در این مطلب آموزشگاه موسیقی پارسه، می خواهیم به طور خلاصه به بررسی اثر این کتاب در پایه ریزی بنیان های موسیقی کودک بپردازیم.
به طور خلاصه دیدگاه های ویلمز را نسبت به موسیقی کودک، متد ویلمز می نامند. متد ویلمز را به علت در بر داشتن تمامی متدهای پیش از خود، می توان کامل ترین متد موسیقی کودک دانست.
به طور کلی جزئیات این متد را می توانید در کتاب بنیانهای آموزش موسیقی (اثر ادگار ویلمز) بیابید. خوشبختانه این کتاب در ایران نیز توسط مهران پورمندان ترجمه شده است.
آشنایی با ادگار ویلمز
ادگار ویلیمز در 13 اکتبر 1890 در بلژیک متولد شد و در 18 ژوئن 1978 در ژنو فوت کرد. او به عنوان یک معلم مدرسه فعالیت خود را آغاز کرد؛ و سپس در دانشکده هنرهای زیبای بروکسل فعالیت خود را ادامه داد.
در همان زمان، او به کمک خودآموز، نت نویسی و هارمونی را آموخت. او برای مدتی کوتاه زندگی مشترک و گروهی را در آکادمی ریموند دانکن در پاریس تجربه کرد. جایی که او دیدار لیدی مالان، یکی از پیروان Emile Jaques-Dalcroze را ملاقات کرد.
او در سال 1925 به عنوان دانشجو به آکادمی موسیقی ژنو وارد شد. سپس به عنوان یک استاد، تئوری موسیقی، فلسفه موسیقی، توسعه شنوایی برای بزرگسالان، آغاز آموزش موسیقی برای کودکان و روش های تدریس را آموزش داد. او چندین آثار منتشر کرد که بسیاری از آنها به چندین زبان زنده دنیا ترجمه شده است.
ادگار ویلمز به سرتاسر جهان سفر کرد؛ تا با برگزاری کنفرانسهایی، ایدههایش را منتقل کند. او همچنین مجموعهای از تجهیزات شنیداری خاص را اختراع کرده است.
موسیقی کودک در کتاب بنیانهای آموزش موسیقی
در این مطلب به طور خلاصه بنیانهای آموزش موسیقی از دیدگاه ادگار ویلمز را بررسی می کنیم.
صوت
قطعا اولین نقطه در آموزش موسیقی پدیده صوت است. ویلمز بر پرورش گوش و تقویت امر شنیدن در آموزش موسیقی تاکید بسیاری دارد. تلفیق حس های شنیداری با حرکات بدن، و هماهنگی زبان و احساس با آن، می تواند موجب برانگیخته شدن مسئله آموزش شود.
تقویت گوش موسیقیایی
از نظر ویلمز گوش موسیقی یک اثر ذهنی است. او این مسئله را با پرورش حس شنوایی مورد توجه قرار می دهد. این حس از طریق ایجاد صداهای مختلف در کودک، توسط مربی یا خود کودک، اولین قدم در پرورش شنوایی حسی است.
این مرحله می تواند از همان دوران جنینی آغاز شود؛ و با گوش دادن به صداهای هارمونیک و آکوردها ادامه یابد.
در ادامه فرآیند گوش موسیقیایی، ویلمز به پرورش شنوایی تاثری، اشاره می کند. منظور اون از این اصطلاح اثری است که صوت بر ذهن و روح انسان می گذارد.
این احساس در نوآموزان با ایجاد فاصله ملودیک، یا تمرین تفاوت بین صداها، آوازها، نت ها و گام ها، تقویت می شود.
وقتی نسبت به صداها واکنش ذهنی و روحی برقرار شود؛ می توان گفت این فرآیند رشد کرده است. احساس شور و هیجان و یا حتی احساسات ناخوشایند در این مرحله صورت می گیرد.
در نهایت ویلمز به پرورش شنوایی ذهنی اشاره می کند. این مرحله زمانی است که فرد می تواند با دیدن نت ها یا اندیشدن به آن صدای نت ها را در ذهن خود بشنود. البته این حالت در طیفی وسیعی از نسبی تا مطلق ادامه دارد.
آواز
ادگار ویلمز تاکید بسیاری بر آواز در آموزش موسیقی به کودکان دارد. او معتقد است که آواز می تواند ریتم درونی کودک را بیدار کند.
از نظر او آوازها یکگ فرآیند ناخودآگاه در موسیقی هستند؛ که در آموزش موسیقی اهمیت بسیاری دارند.
ویلمز اشاره می کند که افراد خانواده، بخصوص مادران، می توانند نقش بسزایی در این بخش داشته باشند؛ چراکه آواز ارتباط نزدیکی با زبان گفتار دارد؛ و مادران می توانند از آن برای ارتباط گرفتن با کودک استفاده کنند.
ریتم
ریتمی که همراه با ملودی و در قالب آواز باشد؛ می تواند اثر مثبتی بر پرورش گوش موسیقیایی داشته باشد. خردسالان را می توان با ریتم و آواز و حرکات موزون، با مسئله ریتم در موسیقی آشنا کرد. فراموش نکنید که ملودی بدون ریتم معنایی ندارد.
هارمونی
ویلمز معتقد است که هارمونی در درون آکورد نهفته است. او می گوید آکورد به دلیل آنکه همزمانی اصوات است؛ ارزش تاثری بالایی دارد. تمرینات آغازین برای کودکان از درک هارمونی با ترکیب دو صدا آغاز شده و کم کم صداهای بیشتری با هم ترکیب خواهند شد.
آکوردها
در این مرحله درک آکوردها اهمیت می یابد. ادگار ویلمز معتقد است که آکورد جنبه مکاشفه دارد؛ و این امکان است که منجر به کسب توانایی در آهنگ سازی می شود.
تکنیک ساز
در نهایت و پس از طی این مراحل، ویلمز اشاره می کند که ساز را تنها جهت به دست آوردن تکنیک استفاده نکنیم. چراکه می تواند جنبه های مخربی در آموزش داشته باشد. او می گوید تکنیک باید در
خدمت و در اختیار هنر باشد.
در معنای گسترده تر تکنیک شامل ریتم، سلفژ، هارمونی و... می شود.
امیدواریم این مقاله آموزشگاه موسیقی پارسه مورد توجه شما قرار گرفته باشد.