درباره هنگ درام

هنگدرام یا هندپن یکی از سازهای قرن بیست و یکم است که توانسته است محبوبیت زیادی در بین جوانان و نوجوانان کسب نماید.
این ساز در سال 2000 میلادی در کشور سوییس (شهر برن) اختراع شد. مخترع هنگدرام خانم و آقایی آلمانی تبار به نام های فلیکس رونِر و سابینا شِرر هستند. آنها نام هنگ را برای این ساز انتخاب کردند و بعدها انگلیسیها آن را هنگدرام صدا کردند که گویا مخترعین آن، از این نام بسیار شاکی و دلخورند. این ساز در گروه سازهای خودصدا طبقه بندی می شود و صدای حاصل از آن از ارتعاش بدنه ساز تولید می شود.
تفاوت هنگ درام با هندپن چیست؟
زمانی که ساز هنگدرام اختراع شد، نام هنگ را بر روی آن نهادند و بعدها انگلیسیها به سبب این که شیوه تولید صدا از آن، مانند سازهای کوبه ای بود، پسوند «درام» را به آن افزودند اما ریشه ساز هندپن به سال 1700 میلادی بر می گردد. زمانی که آفریقایی ها به ضربه زدن روی گالنهای استیل به نوازندگی ریتم می پرداختند و اسم آن را استیل پن یعنی پنل استیلی گذاشته بودند.
کوک هنگدرام
هنگدرام اساساً به سبب ساختارش ساز محدودی است و تعداد نتهای قابل اجرا روی آن از 12 نت تجاوز نمی کند. هنگدرامهای رایج معمولاً 9 نت دارند، نتی که از همه بم تر است و «دینگ» نامیده می شود و نتهای دیگر که معمولا یک گام دیاتونیک با یکی از مدهای کلیسایی را تشکیل می دهند.
کوکهای معمول در هنگدرام معمولاً «مینورتئوریک»، «مینورهارمونیک»، «فیرژین»، «ماژور»، « جیپسی» و «پنتاتونیک» هستند. البته ممکن است کوکهای سفارشی نیز برای مصارف خاص تولید شود.
این ساز از جهت نوع صدادهی به دسته سازهای خودصدا و از جهت تکنیک نواختن در دسته سازهای کوبه ای طبقه بندی می شود.
روشهای یادگیری هنگدرام (هندپن)
با توجه به اینکه سازهایی مانند هنگدرام، تانگ درام سازهای جدیدی هستند، متدهای تدریس کمی برای آنها تهیه و منتشر شده است همانطور که در ابتدای اختراع کیبوردهای الکترونیکی و سینت سایزرها کتاب و متد آموزشی مجرایی وجود نداشت. البته مدتی است که در ایران کتابی تحت عنوان «هندپن نواز شو» توسط استاد شیرین گو و استاد سحر قلیزاده تالیف و منتشر شده است که به صورت علمی و آکادمیک به آموزش هنگئرام از روی نت استاندارد پرداخته است. کوک پیشفرض در این کتاب، ر مینور (لا فیرژین با دینگ ر) است.
چند روش برای یادگیری هنگئرام
یکی از روشهای یادگیری ساز، همواره روش خوآموز بوده است، به این صورت که نوآموز با روشهایی مانند آزمون و خطا و نگاه کرده به فیلمهای آموزشی و دست سایر نوازندگان کم کم شروع به نواختن ساز می کند و رفته رفته می آموزد که چگونه صداهای مطلوب را از ساز دربیاورد. جالب است بدانید بسیاری از بزرگان موسیقی جهان نت نمی دانستند مانند ونجلیس، یانی، گروه بیتلز، چارلی پارکر، آرمسترانگ و... می توانند آرمسترانگ، الویس پیرسلی و....
روش دوم نیز کمی به روش اول مشابهت دارد. می دانیم که افرادی که نوازندگی یک ساز را بلدند بسیار راحت تر از دیگران می توانند سازهای بعدی را یاد بگیرند بنا بر این چنانچه شما به نواختن سازی تسلط نسبی دارید، می توانید با تهیه کتاب آموزش هنگئرام و یا به صورت تظبیقی نتهای هنگدرام را یاد بگیرید و با تمرین، به سطحی از مهارت برسید.
روش سوم نیز شروع یادگیری هنگدرام با کمک استادی با سواد و کاردان است. یک استاد خوب می تواند در وقت و هزینه های شما صرفه جویی کند. بنا براین بهتر است برای شروع استاد خوبی پیدا کنید و از درسهای ایشان بهره مند شوید تا هم با سرعت بیشتری پیشرفت کنید. در این روش خیالتان راحت است که مسیر را به درستی طی می کنید و دستهای شما درست شکل می گیرد و از ساز به خوبی صدا می گیرید.
چنانچه مایل به یادگیری هنگدرام هستید می توانید در کلاسهای هنگدرام آموزشگاه موسیقی هنرپارسه که توسط استاد سحر قلیزاده (مولف کتاب هندپن نواز شو) برگزار می گردد شرکت نمایید
02188824774