کلارینت


ساز کلارینت که در ایران و ترکیه به نام قره نی نیز شناخته می شود، یکی از سازهای پیشرفته و پرقدرت ارکستر سمفونیک است که در زمره سازهای بادی چوبی قرار می گیرد.
کلارینت معمولاً از چوب سیاه آفریقایی و یا چوب گران بهای آبنوس ساخته می شود البته این روزها کلارینتهایی از جنس پلاستیک، فایبرگلاس و پلیمرهای مختلف نیز ساخته می شود ولی کلارینت در نوع سنتی خود از چوب ساخته می شود. این ساز به مرور زمان تکامل یافته است و از ابتدای قرن هجدهم در آثار باروک و کلاسیک جایگاه خود را پیدا کرده است. 
این ساز مانند فلوت کلید دار دارای قدرت مانوور بالایی است و به همین دلیل در موسیقی پاپ و جز و حتی موسیقی دستگاهی ایرانی نیز از آن استفاده می شود.

چرا کلارینت ساز انتقالی است؟

ساز انتقالی به چه معنی است؟

در کلارینت و سایر سازهای انتقالی (مانند انواع ساکسوفون و ترمپت و...) نتها صدای واقعی خود را ندارند و بالاتر یا پایینتر صدا می دهند مثلاً وقتی می گوییم کلاینت من «سی بمل» است یعنی همه نتهای کلارینت من یک پرده از آنچه که نامیده می شوند، بم تر هستند (یک پرده بخاطر فاصله نت دو تا سی بمل است). پس در کلارینت اگر بخواهیم صدای نت سل را بشنویم باید نتی که یک پرده از سل بالاتر است را بنوازیم (یعنی لا)
اگر می گوییم کلارینت من «می بمل» است یعنی هر چه می نوازیم یک و نیم پرده بالاتر صدا می دهد (فاصله نت دو تا سی بمل). این ممکن است در ابتدا شما را کمی گیج کند شاید بپرسید که چرا این سازها مانند سایر سازها در کوک دقیق ساخته نشده؟

علت انتقالی بودن سازها چیست؟

این موضوع بیشتر جنبه تاریخی دارد تا جنبه علمی. راستش را بخواهید خود نوازندگان و سازندگان این سازها هم دلیلش را نمی دانند اما دو نطریه از بقیه نطریه ها قابل قبول تر است
1- در سالهایی که سازهایی مانند کلارینت و ابوا و... ساخته شدند، صنعت سازسازی مانند امروز رشد نکرده بود و از طرفی تعداد سازندگان ساز هم بسیار محدود بود (و البته تعداد نوازندگان)
از آنجایی که سازهای بادی این قابلیت را نداشتند تا مانند سازهای زهی تک تک سیمهایش را کوک کرد و یا با جابجایی انگشت روی سیم، صدا را تغییر داد می بایست سوراخها و اندازه ساز بسیار دقیق محاسبه می شد. اولین نمونه کلارینتی که دقیق ساخته شد و همه نتهای آن صدای درستی داشت، کلارینتی بوده که انگشگذاری ساده آن، گام سی بمل مازور را به صدا در می آورد. با توجه به اینکه تغییر اندازه ساز منجر به ناکوک شدن آن میشد، همان قالب را سالهای سال برای تولید استفاده کردند تا جایی که این موضوع برای نوازندگان عادی شده و امروز که به لطف صنعت ساز سازی، کلارینت و ساکسیفون و ترمپتهای غیر انتقالی ساخته می شود، مورد استقبال نوازندگان قرار نمی گیرد. خود من به عنوان نوازنده ساکسیفون، از ساکسیفون تنور استفاده می کنم که همه نتهای آن یک فاصله نهم بزرگ پایینتر صدا می دهد و تمایلی برای استفاده از ساکسیفون غیر انتقالی ندارم.

2- عمل انتقال در سازهای بادی چوبی سخت است و کلارینتهایی مانند کلارینت می بمل، سی بمل، لا و حتی سل ساخته می شود تا نوازنده گاهی با تعویض ساز خود بتواند تونالیته قطعه را تغییر دهد و دچار دردسر نشود چرا که سیستم انگشتگذاری در تمام انواع کلارینت یکسان است و فقط صدای حاصل از آن بالاتر و یا پایین تر است. ضمن اینکه گستره صوتی سازهای بادی نسبتاً محدود است و وجود انواع کلارینت می تواند گسترۀ صوتی وسیعی را پوشش دهد.

آموزشگاه موسیقی هنرپارسه با همکاری اساتید تحصیل کرده دانشکده موسیقی، کلاسهای ویژه ای جهت یادگیری سازهای بادی از جملا کلارینت برگزار می نماید. جهت اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیری02188824774