آموزش پیانو
بیش از سه قرن از اختراع پیانو توسط «بارتو لومئو کریستوفری» می گذرد و این ساز، فراز و نشیبهای بسیاری را پیموده است. نوازندگان ارگ در زادگاه پیانو (ایتالیا) نسل اول پیانیستها را تشکیل دادند. دیری نپایید که این ساز به آلمان رفت و دستخوش ذهن فنی و تکنولوژیک آلمانیها شد. آنها با افزودن سیم و پدال و تغییر مکانیسم این ساز، تحولی عظیم در دنیای موسیقی ایجاد کردند و بعد از آن نوبت پداگوژیستها بود که متد آموزش پیانو را توسعه دهند.
اساتیدی چون سباستین باخ، کارل چرنی، شارل لویی هانون، اشمیت و ... از جمله مطرح ترین اساتید پیانویی بودند که صاحب متد تدریس و کتابهایی برای آموزش پیانو هستند. کارچ چرنی که دوست صمیمی بتهوون نیز بود و در اواخر عمر بتهوون کمک¬های مالی فراوانی به بتهوون کرد، صاحب بزرگترین مجموعه کتابهای آموزشی است. او در مدت تدریس خود بیش از 100 جلد کتاب آموزش پیانو تالیف نمود و در اعتبار وی همین بس که شاگرد بزرگی چون فرانتس لیست را تربیت نمود که در اوج قله نوازندگی پیانو قرار دارد. کارل چرنی توانست با متد آموزش پیانوی خود به ثروت فراوانی نیز دست یابد.
مجموعه 13 جلدی اتودهای کهلر برای پیانو نیز، سالهای متمادی جزو متدهای پرطرفدار آموزش پیانو بوده اند که البته امروزه کمتر مورد توجه هستند. این متد برای علاقهمندان به موسیقی بارتوک و فولک مدرن بسیار مفید و آموزنده است اما برای فراگیری نوازندگی پیانوی کلاسیک امروزه متدهای کاربردی تری وجود دارند.
فردیناند بیر در حدود یک قرن پیش شروع به نوشتن کتابی آموزشی در زمینه فراگیری پیانو کرد و 36 سال طول کشید تا بیر توانست 106 درس در این کتاب بگنجاند که این کتاب اکنون به عنوان برترین کتاب و پرچمدار مکتب آلمان شناخته می شود. این کتاب در هنرستان موسیقی ایرانی نیز تدریس می شود و نخستین بار توسط استاد پرویز منصوری به ایران آورده و ترجمه شد.
اما متدهای جدید تری برای یادگیری سبکهای مختلف پیانو نیز موجودند که می توان به مجموعه های «مایکل آرون» و «جان تامسون» و همچنین مکتب پیانوی «آلفرد» اشاره نمود. جالب است که مجموعه کتابهای آلفرد، تلفیقی از کتابهایی نظیر بیر، هانون، چرنی، اشمیت، موشکوفسکی، پیشنا و... است که به صورت طبقه بندی آمده است.
یکی دیگر از متدهای یادگیری پیانو با رویکرد سبک جاز، مجموعه «متد مدرن برای کیبورد» است که نویسنده آن «جیمز پروگریس» است و در انتشارات دانشگاه برکلی به چاپ رسیده. این مجموعه 680 صفحه ای توسط «مجید بهبهانی» نیز ترجمه و چاپ شده است و در ایران نیز قابل تهیه می باشد.
در مجموع می توان گفت بهترین کتاب برای آموزش پیانو کلاسیک، کتابهای بیر و چرنی هستند و بهترین کتابها برای یادگیری پیانوی کودکان کتابهای جان تامسون و مایکل آرون هستند و برای یادگیری نوازندگی پیانوی سبک جاز نیز می توان از کتابهای جیمز پروگریس استفاده نمود.
امروزه با شیوع سبک نوازندگی پیانوی فلامنکو و لاتین، کتابهایی برای نوازندگی این سبک نوازندگی نیز تالیف شده است که البته میتوان برای فراگیری تکنیکهای این سبکها از این مجموعه ها نیز استفاده نمود.
در آموزشگاه موسیقی هنرپارسه، برای آموزش به کودکان از کتابهای «جان تامسون» و «مایکل آرون» استفاده میشود و برای آموزش پیانو بزرگسالان از کتابهای مکتب آلمان یعنی مجموعه های بیر و کارل چرنی استفاده می گردد.

