نحوه صحیح تمرین موسیقی

برخی از سوالات مهمی که بسیاری از هنرجویان موسیقی می‌پرسند این است که، برای یادگیری موسیقی روزی چقدر تمرین کنیم؟ چگونه تمرین کنیم؟ برای یادگیری موسیقی چه چیزهایی را تمرین کنیم؟

البته که جواب این سوال برای سازهای مختلف و سطوح مختلف متفاوت است اما در مجموع یک هنرجوی تازه کار موسیقی می¬بایست حد اقل روزی نیم ساعت تا یک ساعت تمرین کند و یک نوازنده حرفه ای به روزی 2 الی 4 ساعت تمرین نیاز دارد!!!

لابد سوال می کنید که چرا افراد حرفه ای باید بیشتر تمرین کنند؟ بگذارید یک مثال ساده بزنم: چرا من یک منشی و حسابدار دارم اما بیل گیتس ده ها منشی و حسابدار دارد؟ دلیل آن مشخص است: زیرا سرمایه بیل گیتس از من بیشتر است و زمان و انرژی و نیروی بیشتری برای ساماندهی سرمایه اش لازم دارد. تکنیکهای یک نوازنده نیز سرمایه اوست، گامها، آرپژها و رپرتوار یک نوازنده حرفه ای بسیار بیشتر از یک نوازنده مبتدی است بنابراین زمان بیشتری برای مرور آن لازم است. در بقیه مسائل نیز چنین است، مطالعه یک استاد دانشگاه بیشتر از یک محصل است و یک ورزشکار حرفه ای بیشتر از یک ورزشکار آماتور تمرین می کند. پس خیالتان راحت شما برای شروع کار بیشتر از روزی یک ساعت تمرین نیاز ندارید. اما سوال مهم دیگری که پیش می¬آید این است که برای یادگیری موسیقی چگونه درست تمرین کنیم و چه چیزهایی را تمرین کنیم؟

 

تمرین موسیقی از چند بخش مهم تشکیل شده است:

1- دشیفر یا نت خوانی: دشفیر در اصطلاح موسیقی همان روخوانی است، یعنی هنرجویی که تازه چشمش با نت آشنا شده است باید با تمرین و نت خوانی زیاد، بتواند مهارت خواندن نت را در خود تقویت کند. برای این کار کافیست تا روزی 10 دقیقه چشمش با نتها آشنا شود و قطعاتی را از روی نت بخواند. این روزها اپلیکیشنهایی برای این منظور ساخته شده است.

2- تمرین گام و آرپژ، در این بخش هنرجو باید برای گرم کردن دست خود، گامها و آرپژهایی را که تاکنون آموخته مرور نماید و رفته رفته سرعت آن را زیاد کند. این بخش از تمرین بسته به توانایی هنرجو می تواند بین 5 تا 10 دقیقه ادامه یابد. فراموش نکنید که بهتر است این تمرینات همراه با مترونوم انجام شود تا نتیجه بهتری بگیرید و گام و آرپژهای شما یکنواخت و تمیز از آب در بیاید.

3- رپرتوار، رپرتوار در موسیقی به قطعات و آهنگهایی می گویند که یک نوازنده می تواند آنها را به درستی بنوازد. در این بخش هنرجو می تواند قطعاتی را که از قبل آموخته ،بنوازد و یا می¬تواند نواختن قطعه جدیدی برای نواختن شروع نماید. نواختن قطعه، حس موسیقایی هنرجو را تقویت می کند. تمرین اتود به تنهایی، باعث می¬شود هنرجو به یک ربات نوازنده تبدیل شود.

4- ایمپروایز، به معنی بداهه نوازی است. بداهه نوازی یکی از ارکان مهم نوازندگی است که در موسیقی سنتی ایران و همچنین موسیقی Jazz  اهمیت بسیاری به آن داده شده است. بداهه نوازی باعث تقویت حس خلاقیت موسیقایی هنرجو می شود و بسیاری از آثار مهم آهنگسازان بزرگ دنیا در اثر همین بداهه نوازی خلق شده است. برای درک بهتر اهمیت بداهه نوازی، به مقاله ای که در همین زمینه در این سایت نوشته شده است مراجعه فرمایید.در مجموع می توان گفت که مهمترین عامل پیشرفت در موسیقی همین تمرین است و با توجه به اینکه نوازندگی ساز، یک فعالیت فیزیکی است و در حقیقت حافظه عضلانی ما است که می نوازد، هیچ چیز به اندازه تمرین فیزیکی برای رشد یک نوازنده اهمیت ندارد. تمرین، تمرین و تمرین.