پیانو از خانواده سازهای زهی کلاویه ای است و در قرن هجدهم در ایتالیا توسط کشیشی بنام بارتو لومئو کریستوفری اختراع شد. در ابتدا فقط به سبک کلاسیک نواخته می شد اما امروزه سبکهای متعددی دارد مثل پیانو کلاسیک، پیانو جاز، پیانو فلامنکو، پیانو پاپ و...
آیا پیانو ساز مادر است؟
جمله ای که گاه هنگام ثبت نام از زبان خانواده ها می شنویم این است که فرزندمان را کلاس پیانو ثبت نام می کنیم چون «پیانو ساز مادر است».
اما آیا پیانو واقعاً ساز مادر است؟ اصلا معنی این جمله چیست؟ از کجا مصطلح شده؟
پیانو به عنوان یکی از پرقدرت ترین سازها با اجرای 800 ضرب در دقیقه و گسترۀ صوتی هفت و نیم اکتاو یعنی 88 نت و توانایی ایجاد داینامیک گسترده جایگاه ویژه ای دارد. مثلا گستره صوتی اکثرسازها از سه اکتاو تجاوز نمی کند و بسیاری از سازها توان اجرای بیش از 300 نت در دقیقه را ندارند و داینامیک آنها محدود است. اما هیچیک از اینها دلیل بر این نمی شود که در ارکستر، پیانو را ساز مادر بنامیم. در واقع این اصطلاح در کلاسهای آهنگسازی کاربرد دارد و دلیل آن این است که روی ساز پیانو بهتر از هر ساز دیگری می توان فواصل و آکوردها و هارمونی را آموخت و امتحان کرد و شنید. پس این قضیه که پیانو در بین سازها «ساز مادر» است کاملاً غلط است. این نیز شنیده می شود که اگر کسی نوازندگی پیانو را یاد بگیرد، سازهای دیگر را به راحتی خواهد نواخت. این نکته درست است و البته نه فقط در مورد پیانو که در مورد همه سازها درست است مثلانوازندگی نتبک هم می تواند به یادگیری بهتر گیتار کمک کند.
پس پیانو مادر سازها نیست و جالب است بدانیم که ساز «ارگ» مادر پیانو است و پیانو حدود هشتصدسال بعد از ارگ یعنی در سال 1709 اختراع شد.

امروزه مبحث متدولوژی و روش شناسی مبحث مهم است تا جایی که در دانشگاه (حتی ایران) رشته ای بنام «پداگوژی پیانو» تدریس می شود که در آن به بررسی روشهای تدریس پیانو براساس نیاز هنرجو پرداخته می شود. در واقع می توان گفت متدی به عنوان بهترین متد آموزش پیانو وجود ندارد و هر متدی برای شخص خاصی بر اساس توانایی ها، سن و سال، ذائقۀ موسیقی، فیزیک بدنی، ساختار ذهنی، تیپ شخصیتی و... مناسب تر است.
هنوز متدهای قدیمی مثل BEYER & CZERNY تدریس می شود و کاربرد دارد و فراموش نکنیم که بسیاری از بزرگان پیانوی معاصر، دست پرورده همین مکتب هستند.
درحالی که کتابهای جان تامپسون برای بچه های زیر 9 سال مناسب تر هستند، کتابهایی نظیر متد اروپایی و ماجراچویی های پیانو نیز برای این گروه سنی جذابند و برای بچه های بالاتر از 9 سال می توان از مجموعه کتابهای مایکل آرون کمک گرفت که البته کمی گرایش JAZZ دارند و می توان از متد آلفرد نیز بجای آنها استفاده کرد.
بهتر است دست معلم را برای انتخاب متد باز بگذارید تا با توجه به تشخیص، کتاب را به شما معرفی کند.
مدرس پیانوی کودک تخصصی
در آموزشگاه موسیقی هنرپارسه اهمیت ویژه ای برای تدریس پیانو به کودکان قائل هستیم و از این جهت کلاسهای پیانوی آموزشگاه موسیقی هنرپارسه با حضور استاد سارا احتشام و استاد نگین تشکری برگزار می شود.